Monday 15 June 2015

Mee Goreng Periuk

assalamualaikum

hari ni nak kongsi kaedah penggunaan button browning plak.

yes browning tu dengar macam nak bagi hangus kan, tapi tak la...

option browning ni macam option bukak api dapur tahap yang paling panas

bezanya pakai electric pressure cooker ni tak la hangus terbakar sangat macam pakai kuali atas stove!

step memasak yang biasa adalah:

1)sediakan bahan-bahan:
    1 cawan mee
    1/2 cawan ayam/udang/sotong...ikut sedap tekak sendiri
    2 sudu cili boh...nak pedas lebih boh banyak sket ;p
    1 sudu oyster sos,tomato sos, cili sos
    1 cawan sayur pilihan
    3 sudu kicap kipas udang
    kasih sayang secukup rasa!

2)masuk semua bahan untuk tumis dalam periuk then tekan butang menu sampai lampu kelip-kelip menyala dekat option browning then tekan button start!

sekali lampu kelipnye tak nampak daaaaa



3)biarkan bahan tumis garing dan naik bau...masukkan rencah udang/sotong/ayam

4)kacau sedikit kemudian masukkan sos tomato,tiram,cili

5)dah ada bau sedap, masukkan mee, kicap manis dan sayur pilihan




6)gaul rata sampai sayur layu sket...tadaaaaa dah siap


kenapa nama mee periuk?

sebab dapur tak melengas,
periuk je kotor. hiks!

sumpah berbaloi masak untuk keluarga yang tersayang ;)

No comments:

Post a Comment